KARI UDANG
Bahan :
1/2 kg udang
1 batang serai (diketuk)
1 paket kecil rempah kari udang
1 sudu besar serbuk cili
Garam & gula secukup rasa
10 biji kacang bendi
1 biji tomato (dibelah 4)
2 sudu besar santan
Sedikit air
Bahan A:
2 biji bawang merah (dimayang halus)
1 ulas bawang putih (dimayang halus)
1/2 inci halia (dipotong memanjang)
Bunga lawang, kayu manis & buah pelaga
Sedikit minyak untuk menumis
Cara :
Tumis bahan A hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan serbuk cili. Kacau hingga pecah minyak. Kemudian masukkan udang bersama sedikit air, serai, garam, gula dan santan. Bila mendidih masukkan kacang bendi dan tomato.
1:05 AM
|
Labels:
seafood
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment