KARI IKAN



Bahan :
3 ekor ikan kembung
2 batang serai (diketuk)
4 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
10 biji kacang bendi
1 biji tomato (dibelah 4)
2 sudu besar santan
Sedikit air
Bahan A:
2 biji bawang merah (dimayang halus)
1 ulas bawang putih (dimayang halus)
1/2 inci halia (dipotong memanjang)
Bunga lawang, kayu manis & buah pelaga
Halba campur
Sedikit minyak untuk menumis

Cara :
Tumis bahan A hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan serbuk cili. Kacau hingga pecah minyak. Kemudian masukkan ikan bersama sedikit air, serai, garam, gula, air asam jawa dan santan. Bila mendidih masukkan kacang bendi dan tomato.

0 comments: