NASI AYAM
Bahan-bahan :
Nasi :
4 cawan beras
6 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar marjerin
1 inci halia
2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 helai daun pandan
Sup :
Air rebusan ayam
Sup bunjut
1 kiub pati ayam
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu kecil serbuk lada putih
Garam & perasa
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Ayam :
1/2 ekor ayam
2 inci halia - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
5 sudu besar kicap
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar madu
Sos :
6 biji cili merah
5 biji cili kering - direbus
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar cuka
Ulam :
Salad
Timun
Tomato
Cara :
Rebus ayam hingga separuh masak. Keluarkan ayam dan perap bersama halia, bawang putih, kicap, sos tiram, lada hitam dan madu. Perap selama 1 jam dan bakar atau goreng. Masak nasi bersama air rebusan ayam tadi bersama marjerin, halia, garam, kunyit dan daun pandan. Lebihan air rebusan ayam tadi ditambah air dan masak bersama sup bunjut, kiub pati ayam, bawang besar, bawang putih, serbuk lada putih, garam dan perasa. Bila masak taburkan daun sup dan daun bawang bersama bawang goreng. Kisar cili merah bersama cili kering dan bawang putih. Masak di dalam kuali dengan api perlahan. Tambahkan sos cili, garam, gula dan cuka. Kacau hingga pekat. Untuk sos kicap pula, masakkan lebihan air perapan ayam tadi di dalam kuali. Kacau hingga pekat. Hidangkan bersama ulam-ulaman.
7:40 PM
|
Labels:
nasi
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment