BIHUN SUP


Bahan-bahan :
1/2 bungkus bihun - dicelur
Ayam gereng - diracik
Taugeh
Daun sup
Bawang goreng
Sup :
1500ml air
Tulang ayam
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
Sup bunjut
1 kiub pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih
Garam & perasa
Carrot
Bunga kobis
Fishball
Sambal kicap :
1/2 cawan kicap
10 biji cili api - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 sudu besar gula
2 biji limau kasturi
Cara :
Rebus tulang ayam bersama air, sup bunjut, kiub pati ayam, serbuk lada putih dan bawang yang telah dikisar. Bila mendidih masukkan garam dan perasa. Biar mendidih selama 5 minit, kemudian masukkan carrot, bunga kobis dan fishball. Untuk sambal kicap, gaulkan semua bahan dan perahkan limau kasturi. Hidangkan bersama bihun yang telah ditambah ayam, taugeh, daun sup dan bawang goreng.

0 comments: