SOTO AYAM




Bahan A :

4 bungkus nasi impit (direbus dan potong)
1 bungkus suhun (digoreng)
50 sen tauge (dicelur)
100gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
Ayam goreng bahagian dada (diracik halus)
Daun sup dan daun bawang (dipotong halus)
Limau kasturi
Bawang goreng

Bahan Kuah :
1/2 ekor ayam potong kecil2 (asingkan bahagian dada utk ayam goreng)
2 liter air
1 bungkus sup bunjut (dibuka dan tumbuk isinya)
2 sudu besar perencah sup
1 ketul kiub pati ayam
1 sudu kecil lada sulah
Kayu manis dan bunga lawang
Garam dan perasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan sambal :
Kicap kipas udang
Cili api (ditumbuk halus)
1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1 sudu besar gula
1 biji limau kasturi

Bahan Bergedil :

4 biji kentang (direbus)
2 sudu besar daging kisar (direbus dahulu)
1 biji bawang besar (dipotonh nipis)
1 biji cili merah (dipotong nipis)
Daun sup dan daun bawang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada hitam
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan kayu manis dan bunga lawang. Kemudian tambah air dan ayam. Masukkan sup bunjut, perencah sup, kiub pati ayam, lada dulah, garam dan perasa. Masak hingga mendidih. Untuk bergedil pula, lenyek kentang yang telah direbus dan gaul bersama daging kisar, bawang, cili merah, daun sup, daun bawang, garam dan lada hitam. Bulat2 kan dan leperkan sedikit. Celup ke dalam telur yang telah dimasukkan sedikit garam. Goreng dengan api sederhana.
Hidangkan kuah dan bergedil bersama bahan A dan sambal kicap.

0 comments: