LAKSA JOHOR



Bahan-bahan :
1 peket spagheti
(direbus bersama sedikit minyak)
Bahan kuah (A):
1kg ikan sardin
(direbus dan buang tulang)
10 ekor udang
(direbus dan buang kulit)
1 peket kecil rempah kari ikan
2 sudu besar kerisik
1 biji santan kelapa
Daun kesum & bunga kantan
asam dan garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan kuah (B):
20 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
sedikit belacan
Bahan ulaman :
Timun (dipotong bulat)
Tauge
Bawang besar
Limau kasturi
Bunga kantan (dipotong halus)
Daun kesum (dipotong halus)
Sambal belacan

Cara :
Kisar isi ikan bersama udang. Tumiskan bahan B bersama rempah kari sehingga naik baunya. Masukkan santan berserta isi ikan dan udang tadi. Masukkan asam dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum, bunga kantan dan kerisik. Masak hingga kuah menjadi pekat. Hidangkan bersama ulam-ulaman dan sambal belacan.

0 comments: