MEE KARI



Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning - dicelur
Kuah :
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu kecil cili kisar
2 sudu besar rempah kari ayam
1 biji santan kelapa
Kerang - direbus dan buang kulit
Udang - dibuang kulit
Isi ayam - dipotong kecil
Tauhu kering
Gula
Garam & perasa
Bunga lawang & kayu manis
Minyak untuk menumis
Hiasan :
Sawi & taugeh - dicelur
Telur - direbus
Bawang goreng
Cara :
Tumis bunga lawang & kayu manis bersama bahan kisar. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air. Masak hingga pecah minyak. Kemudian masukkan kerang, udang dan ayam. Masukkan santan, gula, garam dan perasa. Tambah air dan biarkan mendidih. Akhir sakali masukkan tauhu kering. Hidangkan mee bersama sawi, taugeh, telur dan bawang goreng.

0 comments: