CHAR KUEY TIAU


Bahan-bahan :
1 peket kuey tiau
1/2 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1/2 sudu besar sos tomato
1/2 cawan kicap manis
1 cawan air
200gm kerang - direndam air panas dan buang kulit
15 ekor udang basah
Garam & perasa
2 biji telur
Daun kucai
Taugeh
Sedikit minyak
Cara :
Tumis bawang besar, bawang putih, dan cili kering yang telah dikisar. Apabila naik minyak, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Masukkan udang, kerang, air, garam dan perasa. Apabila mendidih masukkan telur. Kemudian masukkan kuey tiau bersama daun kucai. Kacau hingga sebati. Akhir sekali masukkan kicap dan taugeh. Hidangkan bersama bawang goreng dan cili jeruk.

0 comments: